Рафал Замбржицки-Пейн

Победителят за 1996 в конкурса на Би Би Си за Млад музикант на годината, Рафал Замбржицки-Пейн е роден в Лодз, Полша. Учи при Уен Жу Ли в Yehudi Menuhin School и в Royal Northern College в Манчестър, и впоследствие във Виена при Герхард Шулц, където също е и стипендиант в Herbert von Karajan Centre.

Рафал е свирил с много от големите оркестри във Великобритания - English Chamber Orchestra, Bournemouth Symphony, London Philharmonic, Royal Scottish National Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Royal Philharmonic – в зали като South Bank, Albert Hall, Wigmore Hall, Barbican, Bridgewater Hall, Glasgow Royal Concert Hall и Symphony Hall в Birmingham. На няколко пъти е свирил под диригнентството на Лорд Менухин.

Концертирал е из цяла Европа, в Близкия и Далечен Изток, САЩ и Южна Африка. Той изпълнява цигулковия концерт на Хачатурян по случай 100-годишнината на композитора заедно с Арменската филхармония, изпълнява Британската премиера на Концерта за цигулка на Александър Арутунян, свири го и на 75-ия рожден ден на композитора в Армения. Неговите по-скорошни ангажименти включват концерти с Арменския камерен оркестрър, с Danubia Symphony в Будапеща, Лондонската филхармония, KwaZulu Natal Philharmonic в Дърбан и Филхармонията на Йоханесбург в Южна Африка. Той е свирил също така като солист на Ensemble Modern на Фестивала в Залцбург (Terrain на Фърнихау), на SWR Festival в Швецинген и в Alte Oper във Франкфурт (Камерния концерт на Берг).

През 2004 Рафал става солист и концерт-майстор на международната музикална формация Ensemble Modern базирана във Франкфурт, с която той често концертира в някои от най-известните зали и фестивали по света, сред които фестивалите BBC Proms, Berliner Maerz Musik, Festival d’Automne a Paris, концертните зали в Хъдъсрсфилд, Люцерн, Монте Карло, Залцбург и др. Рафал също често гостува като концерт-майстор на камерните оркестри на Мюнхен и Цюрих.

Рафал е запален камерен музкант и, освен че е член на TANGUARDA, е основател на DIMENSION Piano Trio, лауреати на Parkhouse Award за 2005 г. Триото е свирило в зали като South Bank, St. John’s Smiths Square и Wigmore Hall, а наскоро изпълни Тройния концерт на Бетовен заедно с Лондонската филхармония, с Кралския филхармоничен оркестър, с Orquesta Odissea в Мадрид и с Lutoslawski Philharmonic във Вроцлав, Полша. Други скорошни изяви на Рафал в областта на камерната музика включват изпълнения с музиканти като Майкъл Колинс, Адам Клоцек, Дейвид Пят, Хайнц Холигер и Радован Влаткович.

Рафал е свирил на фестивали на камерната музика в Давос, Гщад (Menuhin Festival) и Бащад в Швейцария, на фестивала Euro Musica Vitae в Швеция, на фестивала Domaine Forget и в гр. Банф в Канада, в Паксос (Гърция), в Ланкут, на фестивала Chanterelle и на Warsaw Beethoven Festival в Полша, в Ереван (Армения), в Кастав (Хърватия), негови изпълнения са били излъчвани по най-големите радиостанции във Великобритания, Германия, Испания, Франция, Полша, Холандия и Австралия.

Неговият първи комерсиален запис е издаден от EMI Debut Series и включва произведения на Шимановски, Бритън и Григ, изпълнени заедно с пианистката Карол Пресланд.

Рафал свири на цигулка “Жан Батист Вийом” от 1844 г.


МАРИЯ МАРТИНОВА - пиано

ВИЛЕ ХИЛТУЛА - бандонеон

МАТЮ МИДЖЛИ - контрабас