Мария Мартинова

Мария Mартиновa е родена във Варна и свири на пиано от 7-годишна възраст, вдъхновена от богатото музикално и артистично наследство което получава от семейството си. Завършва с отличие Музикалното училище във Варна, след което е приета в Националната музикална академия в София. Нейното обучение в академията е прекъснато на втората година от покана да учи в Julliard School в Ню Йорк, където е приета като лауреат на стипендия на името на Владимир Хоровиц. В Julliard учи при Йохевед Каплински и Джоузеф Калихщайн, както и с Феликс Галимир, Албърт Фулър и Самюъл Сандърс. Мария има бакалавърска степен по музика от Julliard School и магистърска степен от Royal Academy of Music, където учи при Хеймиш Милн и е носителка на наградите Foundation Award и Leverhulme Award. Освен това, в продължение на няколко години преподава към Royal Academy of Music.

Мария e многостранен изпълнител изявявайки се еднакво успешно като солист на оркестър и като камерен музикант, свирейки класически и съвременни произведения. Тя се е представяла в редица големи световни зали, сред които Jahrhundert Halle в Германия, Amsterdam Concertgebouw, De Doelen, Podium Twente, Jurriaanse Zaal, Stadsgehoorzaal и Lucent Danstheater в Холандия, De Roma в Белгия, St. Martin-in-the Fields, Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall and Chelsea Arts Club в Лондон, Wiener Recital Hall в Залцбург, Alice Tully Hall, the National Arts Club and the Kosciuszko Foundation в Ню Йорк, зала “България” и Студио 1 на БНР в София, Фестивалния център и Оперния театър във Варна. Нейни изпълнения за излъчвани по Българското и Холандското радио, както и по Българската национална телевизия. Мария се е изявявала и на много фестивали сред които Ruhr Piano Festival, the Mozarteum, London Bach Festival, Edinburgh Festival, Cambridge Summer Music Festival, Bowdoin Music Festival, Музикалния фестивал “Варненско лято”, Софийски музикални седмици, Мартенски музикални дни, Фестивал за съвременна музика FOCUS!, Фестивал за съвременна музика ppIANISSIMO и IMS Prussia Cove.

Нейните многобройни награди включват Първа награда и Специална награда на конкурса “Светослав Обретенов”, Първа награда на Международния клавирен конкурс в Марсала, Италия, Първа награда и Специална награда на Музикална къща Престо на Международния конкурс за инструменталисти и изпълнители “Музиката и земята”, Извънредна награда и Специална награда на името на Димитър Ненов на Международния конкурс “Димитър Ненов”, Първа награда на Конкурса за най-добро изпълнение на творба от Чешки или Словашки композитор, Първа награда на националния конкурс “Златната Диана” за камерни ансамбли и Наградата Lilian Davies на Royal Academy of Music за най-добро изпълнение на соната от Бетовен.

Тя е работила с такива именити музиканти като Александър Торадзе, Мария Курсио, Петер Фойхтвангер, Жермен Муние, Джон О’Конър, Стивън Хоу, Анджела Хюит, Питър Донохоу, Александър Сац и Клаус-Кристиан Шустер. Мария е канена от Александър Торадзе да участва в Toradze Studio на концерти на Клавирния фестивал в Рур. Алексис Вайсенберг,я избира лично за участие в своя престижен мастер клас, на който получава Първа награда. В момента Мария работи с прочутия маестро в областта на тангото Густаво Бейтелман и е асистент на Акил Дел Вин (ученик на Клаудио Арау) в Консерваторията в Ротердам.

Мария бързо набира популярност на Европейската танго сцена като член и основател на TANGUARDA и като пианист на известния Gran Orquesta Típica OTRA. Тя е имала възможността да работи с такива имена в областта на танго музиката като Алфредо Маркучи, Пабло Агри, Хуан Естебан Куачи, Хавиер Коен, Хуан Карлос Куачи, Лео Вервелде и Вим Варман. Мария е изпълнител с многостранен талант в областта на тангото, за което свиделстват и професионалните и изяви не само като музикант а и като танцьор.

Нейното изпълнение на Сюитата за пиано Vipere au Poing към саундтрака на едноименния френски филм е издадена на компакт диск от EMI.


ВИЛЕ ХИЛТУЛА - бандонеон

РАФАЛ ЗАМБРЖИЦКИ-ПЕЙН - цигулка

МАТЮ МИДЖЛИ - контрабас